,

Virtuální sídlo – vysvětlení pojmu a skutečností

Článek o virtuálních sídlech je zde. Řekneme si, co vlastně virtuální sídlo znamená, proč ho nové i zaběhnuté společnosti využívají, co od něj můžeme očekávat a jak je možné ho získat.

Co to je virtuální sídlo

Co to je virtuální sídlo

Jak už jsme si říkali dříve, sídlo je takové trvalé bydliště pro Vaše podnikání.

Virtuální sídlo není nějaké neviditelné sídlo v kyberprostoru, jak by mohlo někoho „na první dobrou“ napadnout. Jedná se o sídlo, které se nachází v nemovitosti, které není přímo majetkem dané společnosti, ale druhé osoby, která za úplatu poskytne souhlas s umístěním sídla.

Předně by se mělo říci, že nejde o nic nezákonného. Na dané adrese je Vaše jméno společnosti, IČO a ukládá se zde Vaše pošta. Ve většině případů není možné na dané adrese využívat kanceláře, ale u několika málo firem, které virtuální sídla poskytují, lze takovou kancelář např. hodinově pronajmout.

Proč využít virtuální sídlo

Proč využívat virtuální sídlo

Společnosti (ale i OSVČ) využívají virtuální sídlo z několika důvodů. Ne každá nová společnost má dostatečný kapitál, aby vlastnila svou nemovitost, kde by své sídlo umístila. Kolem není ani žádný blízký člověk, který by jí sídlo poskytl zadarmo. Pak je virtuální sídlo ideální řešení.

Možná má společnost pronajaté prostory, kde chce podnikat – ať už kancelář nebo obytné prostory. Ale majitel nechce poskytnout souhlas s umístěním sídla – ani za úplatu.

Další důvody už jsou většinou takové, že společnost chce mít adresu např. na prestižní adrese, třeba v centru Prahy. Firmy také využívají větší města, protože je zde menší pravděpodobnost kontroly ze strany finančního úřadu. A poslední důvod je jednoduchý – majitelé společností nechtějí mít sídlo na adrese svého rodinného domu nebo bytu.

Co očekávat a na co si dát pozor

Co očekávat a na co si dát pozor

Co je zahrnuto ve službě virtuální sídla? Pokaždé dostanete 1 souhlas s poskytnutím sídla s ověřeným podpisem majitele nemovitosti. Pokud byste chtěli 2 a více souhlasů, většinou si připlatíte. Dále se sepisuje smlouva o poskytnutí sídla, kde jsou popsány podmínky, za kterých je sídlo poskytnuto. Jak jsme psali výše, budova je označena štítkem dle živnostenského zákona. V základních službách bývá vyzvedávání pošty a následné předání na místě k tomu určenému (je Vám dána zpráva, že máte došlou poštu – emailem nebo telefonem). Případné přeposílání pošty nebo skenování bývá za příplatek.

Na co si u virtuálního sídla dát pozor? Pokud máte například virtuální sídlo v Praze a prodejnu v Liberci (vykonáváte zde ekonomickou činnost), tak pokud toto úřady zjistí, mohou Vás „přehodit“ na finanční úřad v Liberci. Všechny prodejny, sklady, provozovny by se měli nahlásit jak na živnostenský úřad, tak i na úřad finanční. Virtuální sídlo zkrátka není všemocné a všemohoucí.

Jak získat virtuální sídlo

Tuto službu si můžete velmi lehce objednat a to i na našich stránkách (zde). Stačí si vybrat, které sídlo Vás zaujalo a podat objednávku. Vyberete si, na jak dlouho si sídlo předplatíte – klasika je jeden rok (který se automaticky prodlužuje, pokud po roce uhradíte danou částku), ale lze i na delší období. Pak již jen poskytnete jméno společnosti (pokud je, tak i IČO), jméno jednatele a kontakt na společnost (telefon a email). Po uhrazení faktury a podepsání smlouvy, Vám bude předán (poslán) souhlas s poskytnutím sídla. Lze vyřídit velmi rychle osobně, nebo i korespondenčně.

Jak získat virtuální sídlo

Doufáme, že jsme Vám osvětlili službu virtuálního sídla a vyjasnili některé skutečnosti, které jste nevěděli. Těšíme se na Vás u dalšího článku.