,

Založení společnosti s ručením omezeným – s.r.o. (díl 1.)

V tomto článku bychom Vás rádi provedli postupem a popisem, co si je třeba připravit na to, abychom mohli založit společnost s.r.o.

Jak my rádi říkáme, společnost s ručením omezeným je takovým druhým stupněm podnikání. První stupeň pro nás představuje osoba samostatně výdělečně činná, kdy jako fyzicky podnikající osoba ručíte svými vlastními prostředky. Společnost s.r.o. je právnická osoba a ručí svým základním kapitálem a vlastním majetkem. Třetí stupeň je podnikání založené na akciích, tj. akciová společnost a.s. Ale o té až jindy.

Na začátku je třeba dát dohromady všechny informace, které je nutné znát pro založení „eseróčka“.

Název společnosti

Název společnosti

Možná již máte vymyšlený název pro svou společnost a myslíte, že určitě nikdo jiný takový nemá. To sice může být pravda, ale tak jednoduché to není.

Nová společnost musí mít 3 různé znaky (tj. písmena) od již existující. Přidáním interpunkce (teček, čárek, ale i mezer) si také nepomůžete. Dále by neměla stejně znít – oblíbený příklad, který neprojde, je kokakola s.r.o. nebo béemvé s.r.o. Ani přidáním místní příslušnosti nedosáhnete svého – Fejsbuk Praha s.r.o. je špatné rozhodnutí pro název společnosti. Jméno společnosti by také nemělo obsahovat vulgární, či sprosté slovo. 🙂

Pro vybrání názvu existují na internetu různé servery, kde Vám posoudí, jak moc je Váš název podobný existujícímu. Doporučuji www.justice.cz, což je veřejný rejstřík firem a zde můžete samy posoudit, jestli název splňuje daná kritéria. Nakonec stejně o „průchodnosti“ názvu rozhodne notář, který Vám bude sepisovat zakladatelskou listinu společnosti.

Závěrem k tomuto odstavci bychom rádi napsali, že Vaše společnost se nemusí nutně jmenovat jako Váš podnikatelský záměr. Je tedy možné založit společnost Strojírenství Anton a Marie s.r.o. a pak mít na obchodě nápis „Šrouby a Matice, Anton a Marie“.

Jednatel / jednatelé

Jednatel / jednatelé

Jednatel není, jak si leckteří myslí, majitelem společnosti. Jde o funkci výkonnou – tzn. tato osoba má právo jednat za danou právnickou osobu. Zjednodušeně řečeno má na starosti jednat, mluvit a podepisovat různé dokumenty za s.r.o., ale společnost jí nepatří. Zároveň vlastník (tzv. společník) může být samozřejmě i jednatelem.

Při zakládání společnosti jsou třeba o jednateli/ích připravit tyto informace: jméno, příjmení, datum narození a místo trvalého bydliště.

Pokud má mít společnost více jednatelů, musí se udat, jestli každý může jednat samostatně, nebo musejí jednat oba společně (oba podepisovat dokumenty)…nebo lze např. zadat, že při rozhodování o částce větší než 50 000,- Kč musí rozhodovat oba…atd. To už je na domluvě s notářem – většinou je tato zakladatelská listina složitější a také dražší.

Společník / společníci

Společník / společníci

Společník, jak jste již pochopili, je majitelem společnosti. Může ji vlastnit a prakticky se nestarat o její řízení (to má na starosti jednatel). Všichni společníci se zúčastní valných hromad a tam rozhodují o své firmě. Odvolávají a jmenují jednatele.

Při zakládání společnosti jsou třeba o společníkovi/cích připravit tyto informace: jméno, příjmení, datum narození a místo trvalého bydliště.

Zároveň si majitelé musí rozdělit podíl ve společnosti – například 50% a 50%, 30% a 70% atd. Každý společník by měl přispět podílnou částí do základního kapitálu. Radíme proto, aby se rozdělení podílů poté dalo dobře dělit i v základním kapitálu. Jednoduchý příklad: rozdělení podílů 50% a 50% a základní kapitál lichý (5555 nebo 1 Kč) – špatně se dělí 2.

Založení společnosti s ručením omezeným – s.r.o. (díl 2.) ->
Celý proces zakládání společnosti probíhá (díl 3.). ->>