,

Kompenzace za ušlý zisk malých firem za „COVID-19“

Pozdě, ale přece! Vláda ČR (na popud ministerstva financí) se rozhodla podpořit i společníky a jednatele malých společností, kteří nemohli dosáhnout na bonus za období karantény a nouzového stavu na území ČR, kvůli šíření koronavirové nákazy. Bonus byl již dříve schválen pro živnostníky (OSVČ). Malé s.r.o. jsou velmi podobná forma podnikání jako OSVČ – jen se liší právní podstata. V dnešním článku si lidsky naťukneme, co to pro společníky znamená, co musí splnit atd. Hlavně proto, že takové společnosti jsou v drtivé většině klienti našich služeb. Žádat se bude moci o 500 Kč za den a to v období od 12. března do 8. června a bude se tedy jednat o částku až 44 500 Kč.

Kdo má nárok na kompenzaci?

Kdo má nárok na kompenzaci

Společníci firem, které jsou maximálně dvojčlenné (2 společníci, kteří nemají příbuzenský stav) anebo 3 a vícečlenné, ale všichni společníci musí být v příbuzenském vztahu (přímá řada, sourozenci, manželé, registrovaní partneři). Pokud je společnost 3 a vícečlenná a je zde jedna osoba mimo „rodinu“ – nárok bohužel nemají.

Společník, který již za část období pobírá příspěvek v rámci Antivirus („kurzarbait“), nesmí za toto období žádat o příspěvek na s.r.o. (na Vašeho zaměstnance můžete pobírat příspěvek Antivirus).

O kompenzaci mohou žádat i společníci, kteří jsou zároveň zaměstnanci dané společnosti – na jakýkoliv pracovní poměr.

Společnost může mít jakýkoliv počet zaměstnanců.

Eseróčko nesmí být v bonusovém období v úpadku, v likvidaci nebo nespolehlivým plátcem, dle zákona o DPH.

Jak bude probíhat žádost o kompenzaci?

Jak bude probíhat žádost o kompenzaci

Po 18. květnu 2020 by se tento program měl rozběhnout. Společník bude žádat sám za sebe, jakožto fyzická osoba a na svém finančním úřadě (ten může být rozdílný od FÚ společnosti). Tato žádost bude podobná jako u OSVČ. Budete ji moci zaslat i formou emailu se skenem podepsaných dokumentů. Tyto dokumenty se budou skládat z formuláře připraveného ministerstvem financí a podepsáním čestného prohlášení.

V čestném prohlášení společník prokáže („prohlásí“), že firma měla minimální obrat za rok 2019 180 000,- Kč nebo že předpokládá tento obrat v následujících letech 2020 nebo 2021 (pokud jde o s.r.o. založené až v roce 2019 nebo začátkem roku 2020). Nic neprokazuje např. přiznáním z minulého roku, pouze „čestně prohlásí“.
Dále prokáže, že v období, ve kterém je bonus požadován, došlo např. k uzavření nebo omezení provozovny, k nařízené karanténě, péči o dítě, omezení poptávky, dodávky anebo k dalším omezením.

Jelikož byla vyhlášena dvě období (od 12. března do 30. dubna a od 1. května do 8. června), je třeba zažádat o oba bonusy – lze o oba žádat najednou…nejpozději ale 60 dní od daného období (pro první do konce června, pro druhé do cca konce července).

Kdy budou kompenzace vyplaceny?

Bližší info bude známo po 18. květnu. V praxi by to mělo být do několika dnů po přijetí žádosti finanční správou. Bonus bude vyplacen na soukromý účet fyzické osoby, společníka.

Kdy budou kompenzace vyplaceny

Věříme, že tato podpora vlády ČR pro malé podnikatele pomůže nedostat se těmto společnostem do úpadku a vylepší start nám všem do klidnějších a zdravějších zítřků.

Odkaz na stránky ministerstva financí k dané problematice ->
On-line formulář Žádosti o kompenzační bonus ->

Doporučujeme zažádat přes on-line formulář (viz. výše). Je velmi lehce vyplnitelný a vygeneruje Vám vše automaticky. Následně můžete zaslat třemi způsoby:
1) Datovou schránkou (pozor – z datové schránky dané fyzické osoby, NE s.r.o. – např. „Jan Novák, FO!!)
2) Emailem – vytištěné, podepsané, naskenované a zaslané na email Vašeho finančního úřadu
3) Poštou – vytištěné, podepsané a zaslané na adresu Vašeho finančního úřadu

POZOR – zasíláte na finanční úřad fyzické osoby, která jako společník žádá (NE s.r.o.)!!

Pozorně čtěte pokyny a nemůžete udělat chybu.