,

Průběh zakládání společnosti s.r.o. (díl 3.)

V 3. článku k tématu Založení společnosti s.r.o. si projdeme celý proces, který Vás čeká, pokud budete chtít založit Vaši novou společnost od Company 2GO.

Na začátku si povíme dvě možnosti, jak lze Vaši firmu založit:
A) Korespondenčně na dálku – nemusíte být přítomni u notáře
B) Osobně se zúčastníte sezení u notáře

První krok

První krok

Nejdříve od Vás budeme chtít všechny informace k založení, které jsme již probírali v díle 1. (zde) a v díle 2. (zde) To je pro obě možnosti stejné (A i B).

Zopakujme si ve zkratce, co to všechno je:
a) Název nové společnosti
b) Jednatel/é
c) Společník/ci
d) Základní kapitál
e) Správce vkladu (skládá základní kapitál do banky)
f) Živnosti
g) Sídlo

Až získáme všechny tyto informace, můžeme připravit potřebné dokumenty k založení.

Podpisy a kompletace dokumentů

Podpisy a kompletace dokumentů

A) pokud budete zakládat společnost na dálku, zašleme Vám připravené dokumenty emailem, ty si vytisknete, podepíšete dle pokynů (ověřené a neověřené) a zašlete nám je zpět
B) pokud se zúčastníte stání u notáře, pak připravíte jen některé a ty přinesete s sebou (samozřejmě další zúčastněné osoby, které nebudou přítomni u notáře, připraví dokumenty předem, stejně jako A)

Jaké dokumenty to budou? Nejdříve si řekneme, které musí obě skupiny (A i B) připravit předem:
a) Výpis z rejstříku trestů – vystaví Vám na poště na Czechpointu nebo u kteréhokoliv notáře. Připraví si je každý budoucí jednatel ve společnosti. Pokud není Výpis z rejstříku trestů čistý, musí budoucí jednatel doložit také ověřenou kopii všech rozsudků trestných činů, které obsahuje jeho rejstřík trestů
b) Souhlas s umístěním sídla – podpis, ověřený – od majitele nemovitosti (pošleme Vám případně vzor). Pokud bude sídlo virtuální a od nás, pak přinesete podepsanou smlouvu jedním jednatelem, bez ověření.
c) Prohlášení odpovědného zástupce (pouze u živností řemeslných, vázaných a koncesích (viz. článek díl 2. – odstavec Živnosti)) – podpis, ověřený. Pro každou živnost jedno prohlášení + ověřená kopie výučního listu, maturitního vysvědčení, VŠ diplomu + doložení praxe.

Zbylé dokumenty zvládneme podepsat na místě, pokud budete přítomni:
d) Čestné prohlášení (každý jednatel) – podpis, ověřený
e) Prohlášení správce vkladu – podpis, neověřený (nevyplňovat datum!!)
f) Plná moc před Živnostenský úřad – podpis, neověřený
g) Plná moc před Finanční úřad – podpis, neověřený
h) Plná moc k notáři (pouze A anebo nezúčastnění společníci) – podpis, ověřený
i*) Smlouva na virtuální sídlo (pouze ten, kdo od nás chce virtuální sídlo) – podpis, neověřený – jeden z jednatelů nové společnosti

Po získání všech těchto dokumentů a uhrazení faktury za naše služby, můžeme k notáři a Vaše společnost se začne rýsovat. Vše může být velmi rychlé a nekorespondenční varianta může trvat pouhý 1 den!!

Návštěva notáře

Návštěva notáře

V této chvíli nastává schůzka u notáře. Buď jde náš pracovník k notáři sám (A) anebo s Vámi (B). Tak jako tak, se u notáře vše podepíše a vznikne zakladatelská listina společnosti – notářský zápis. Všechny předchozí dokumenty potřebujeme mít již připravené a odevzdané notáři. Nezapomeňte občanský průkaz (případně cestovní pas) sebou.

Banka, Živnostenský úřad

Banka a živnostenský úřad

V jednom z posledních kroků dostanete notářský zápis společnosti (nebo Vám zašleme poštou – A) a ustanovený správce vkladu s tímto zápisem dojde do banky, složit základní kapitál. V bance pouze řekne, že chce založit účet pro základní kapitál (v každé bance mu říkají jinak) a po sepsání dokumentů složí základní kapitál na pokladně a dostane Potvrzení o složení základního kapitálu společnosti, který odnese / odešle zpět nám, nebo odnese / odešle přímo k notáři. Pozor u některých bank není číslo účtu pro základní kapitál stejné jako to, které následně dostanete k běžnému účtu společnosti – informujte se v dané bance

Na naší straně je přihlásit Vás na Živnostenském úřadě – s tím si nemusíte lámat hlavu, oběháme ŽÚ za Vás, dle předchozí dohody s Vámi (jaké živnosti se „teď“ budou přihlašovat).

Zapsání s.r.o. do obchodního rejstříku a přihlášení na Finančním úřadě

Po dodání Potvrzení o složení základního kapitálu z banky a Výpisu z živnostenského úřadu notáři, zmíněný notář zapíše přímým zápisem Vaši novou společnost do obchodního rejstříku a získáte IČO společnosti. Druhý den se Vaše společnost objeví na www.justice.cz. Pokud máte IČO, tak můžete začít podnikat a vystavovat faktury – gratulujeme! Po získání IČO můžete vybrat základní kapitál z banky na podnikání.

Poslední krok, s kterým Vám také pomůžeme, je přihlášení na Finančním úřadě. Toto je Vaše povinnost, tak pozor, ať na to nezapomenete. Na příslušném finančním úřadě Vás můžeme přihlásit i my na plnou moc od Vás – toto můžeme udělat, až budete mít IČO. Můžete nám ještě před nahlášením říci číslo Vašeho běžného účtu společnosti (viz. výše odstavec Banka, Živnostenský úřad), abyste ho pak nemuseli na FÚ doplňovat.

Gratulace!!

A tímto je vše z naší strany hotové a Vám můžeme jen popřát hodně úspěchů ve Vašem podnikání!

<<- Založení společnosti s ručením omezeným – s.r.o. (díl 1.)
<- Založení společnosti s ručením omezeným – s.r.o. (díl 2.)