,

Změny ve společnosti – kompletní přehled

Oblast, kterou s klienty často řešíme, jsou změny v jejich společnostech. V dnešním kratším článku si povíme, co jednotlivé změny obnáší.

Změny obecně

Změny obecně

Všechny změny, které ve společnosti uděláte, musí být přepsány v obchodním rejstříku. Pokud si podáváte sami, je třeba si připravit 2 000,- Kč za kolek. Dále musíte vyplnit tzv. „návrh na zápis“ a ten naleznete na justice.cz, kde vyplníte tzv. inteligentní formulář (zde). Intuitivně ho zvládne vyplnit téměř každý.

Bez změny notářského zápisu (návštěva notáře) zvládnete několik změn (viz níže) – vždy by je měl doprovázet zápis o rozhodnutí z valné hromady nebo rozhodnutí jediného společníka. Jen společníci rozhodují o změnách ve společnosti.

Jednotlivé změny

Jednotlivé změny

Změna sídla společnosti
Sídlo si můžete změnit v tom případě, pokud je změna v rámci obce, která je zaznamenána v notářském zápise. Příklad: pokud je v NZ „Praha“, pak můžete měnit adresu všude po Praze – tzn. například ze Žižkova do Řep. Pokud měníte obec, je třeba změna notářského zápisu.
Pozor, u starších společností bývalo zvykem psát do notářského zápisu nejen obec, ale celou adresu. Pak je vždy nutná změna notářského zápisu.
K novému sídlu potřebujete Souhlas s umístěním sídla.

Změna jednatele
U změny jednatele nemusíte měnit notářský zápis, pokud měníte jednoho za jednoho, dva za dva apod. Pokud měníte způsob jednání, je třeba změna NZ.
Pokud měníte jednoho jednatele za dva, nebo více jednatelů za méně, je to vždy o posouzení.
Nový jednatel musí dodat Výpis z rejstříku trestů (případně ověřenou kopii Rozsudku) a Čestné prohlášení jednatele.

Změna společníka
Zde platí, že pokud prodáváte svůj podíl společníka novému, pak se NZ nemění. Pokud se podíly slučují (tzn. víc podílů a méně – např. dva společníci se mění na jednoho), pak také nedochází ke změně NZ.
Pokud se podíly dělí, pak je nutné sepsat nový notářský zápis.
Vždy je nutné sepsat Smlouvu o převodu podílů.

Změna živností
Pokud máte, jak radíme klientům, už při zakládání v notářském zápise všechny živnosti, co byste jednou mohli dělat, pak stačí pouze doplnit na Živnostenském úřadě všechny nové změny (+ obchodní rejstřík) – viz článek o živnostech. Pokud nové živnosti v NZ nemáte, pak musí proběhnout změna NZ.

Změna názvu společnosti
Pokud měníte název společnosti, pak je třeba vždy změna notářského zápisu.

Změna základního kapitálu
Jedná se o nejsložitější změnu ve společnosti. Je tedy třeba hned na začátku při založení důkladně rozhodnout, jak vysoký kapitál společnosti bude. Změna základního kapitálu, de facto změna notářského zápisu (v tomto případě), není vždy stejně drahá. Jsou různá rozmezí navýšení, která mají jinou cenu. A platí, čím větší nový základní kapitál, tím více zaplatíte.

Obchodní rejstřík

Toto jsou všechny základní změny ve Vaší společnosti, s kterými byste se mohli potýkat. Existují i složitější změny a ty jsou již na individuálním posouzení.
Se vším Vám můžeme pomoci, stačí nás kontaktovat. Zde odkaz na náš ceník služeb.