,

Výše základního kapitálu společnosti

Již několikrát jsme zde, na blogu, zmiňovali informace o základním kapitálu. Dnes si povíme jak vysoký kapitál zvolit a proč.

Rekapitulace, co je to základní kapitál

Základní kapitál jsou Vaše (společníka/ů) vlastní peněžní prostředky, které při založení vložíte do společnosti a jimi ručíte v případě případných závazků.

Po složení základního kapitálu na účet v bance a založení společnosti (spol. získá IČO), můžete kapitál vybrat na podnikání. Ten ale zůstává stále „na pokladně“ společnosti.

Jaký zvolit základní kapitál

Jaký zvolit základní kapitál

Od roku 2014 již nemusíte u s.r.o. skládat základní kapitál 200 000,- Kč, ale nejnižší hodnota se zmenšila na 1 Kč. Je tedy na Vás, jakou hodnotu si zvolíte.

V poslední době řešíme více a více případů, kdy klienti potřebují zvýšit základní kapitál společnosti, z nejrůznějších důvodů. Tato změna je jedna z nejnákladnějších a vlastně nejzbytečnějších.

Problém klientům nastává, když například jejich společnost vstupuje do výběrového řízení a zadavatel určí jedno z kritérií „výši základního kapitálu“. Nebo leasingové společnosti (operativní leasingy například) Vám navrhnou mnohem lepší podmínky, pokud je základní kapitál vyšší. U Vašich obchodních partnerů také vypadáte solventněji s vysokým základním kapitálem. A přitom jde prakticky o subjektivní záležitost…ale tak to prostě je – vyšší bere.

Jaký tedy zvolit základní kapitál? Odpověď je: Co nejvyšší! Ideálně pětimístné číslo již má svoji váhu – 100 až 200 tisíc je dle našeho názoru ideál. Nad 200 000,- Kč už je založení společnosti dražší než normálně, vyšší základní kapitál už nemá cenu (pokud tedy předem nevíte, že budete základní kapitál vyšší než 200 tisíc potřebovat) mít.

Co s tím, když prostředky na složení základního kapitálu nemám? Jednoduché je si ho půjčit od známých, kamarádů a rodiny. Pokud Vaše zakládání společnosti půjde plynule, pak jim půjčené peníze můžete za týden vrátit. Věřte, že tato půjčka se Vám jednou může vrátit v ušetření nemalých prostředků.

Výše základního kapitálu
Základní kapitál

Toto nahlédnutí do problematiky základního kapitálu, by Vám mělo pomoci vybrat tu správnou výši základního kapitálu, a osvětlit proč by to pro Vás mohlo být důležité.